25 Mayıs 2013 Cumartesi

NEHİR HANIMIN BAHAR KAHVALTISI

   Pazar sabahları internette gezip ilginç şeyler keşfetmeye çalışırım. Küçücüğüm yanıma gelir gider, yanımda olduğu bir sırada " hımm güzelmiş" dedi. "İster misin yapayım mı?" dedim. "Evet ama evdeki biberden olmaz dolmalık biber lazım bunu yapmak için" dedi. Çok bilmiş kızımın isteği üzerine bahar kahvaltısı hazırladım.


Dolmalık biberleri enine kesip halkalar oluşturuyorsunuz tavaya koyup içine çırpılmış yumurtaları döküyorsunuz. Ben ilk gördüğümde çok güzel ve çok basit demiştim, ama basit değilmiş çünkü yumurtalar tavaya yayılmaya başlıyor. Sanırım iyice kızgın olması lazım altı sertleşsin akmasın diye.

23 Mayıs 2013 Perşembe

KÜÇÜCÜĞÜMÜN TAKI TASARIMI

   Bahar geldi ya Kahramanmaraş önce yeşil oldu şimdi kırmızı beyaz, bazı yerlerde gökkuşağı gibi rengarenk. Biray sonra tekrar renk değiştirecek. Kök salacak kadar toprak olan her yerde gelincikler var. Tabi her dışarı çıkışımızda kızım sokaktan en beş çiçekle geri geliyor. Yine böyle yaptığı bir gün ben işimle uğraşırken bana " Anne bak ne yaptım " dedi. 

 

Enli bir lastik parçasına gelinciği batla yapıştırmış. Lastiği pazar tezgahından almış (çöp yani) gelincik sokaklardan Derya Baykal'ın dediği gibi "atmıyoruz değerlendiriyoruz. 5.5 yaş için bence çok güzel tasarım olmuş. Her ne kadar uzun ömürlü olmayacağını düşünemedi ise burada artık uzun ömürlü olarak kalacaktır.



7 Mayıs 2013 Salı

ZEYTİN YAĞLI ENGİNAR

 


Kahramanmaraş'a geldiğimden beri yaklaşık on yıldır taze enginar yememiştim. Çok nadir oluyor ve fiyatı çok yüksek oluyor. Şöyle diyeyim, çapı çay bardağının ağzı kadar olan küçücük enginara beş tl dediklerinde kilosu mu diye sormuştum hayır tanesi dediler. Benim o enginardan 10 tane almam lazım ki 3-4 kişilik yemek çıksın. İki hafta önce pazarda enginar gördüm kocaman Manisa'da aldığımız gibi. Tanesi 1.50 dan Manisada tanesi 50kr. Tabi kaçırmadım aldım. Anneme de tlf açıp benim için bu yıl enginar buzluğa atma dedim.


MALZEMELERİ(3 enginar için):
3 enginar
1 tatlı kaşığı un (temizlerken kullanmak için 1yemek kaşığı ayrıca un)
3-4 taze soğan
Yarım limon (ben bir kullandım küçük diye) (temizlerken kullanmak için ayrıca yarım limon)
1 kahve fincanı pirinç
1çay bardağı zeytinyağ

   Öncelikle bir kabın içine su doldurup içine bir yemek kaşığı un ve yarım limon sıkıyoruz. Yoksa enginarlar beklerken kararır.
Sonra temizlemeye başlanır saplarının taze olan yerlerinin üst kabuklarını soyuyoruz. Enginarın üst yapraklarını  alıyoruz. Resimlerdeki gibi temizliyoruz.



İç kısımdaki tüyleri kaşıkla temizliyoruz.


 Kestiğimiz parçaları beklemeden hazırladığımız suya bırakıyruz.

Temizleme bittikten sonra düdüklü tencereye enginarları, ince doğranmış taze soğanları, pirinci, sulandırılmış bir tatlı kaşığı unu, zeytinyağı, tuzu, iki su bardağı kadar suyu ekleyip pişiriyoruz. 10dk tutmak yetiyor.

Size pişmiş halinin de fotoğrafını yayınlamak isterdim. O kadar özlemişim ki bu tadı, yemek bittikten sonra hatırladım " eyvah pişmiş halini de çekecektim" dedim. Lezzet için şöyle bir şey diyeyim, bizim ufaklık ve görümcem ilk defa yediler. Görümcem yenge bu çok güzelmiş haftaya daha çok alalım dedi. Nehirciğim de anne hepsini halam yiyor bana kalmıyor diye ağladı. Herkese denemesini tavsiye ederim, neden pişmiş halinin fotoğrafını çekmeyi unuttuğumu anlarsınız.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...